Esters Heem

Het Esters Heem bestaat uit een aantal enthousiaste dorpelingen die de geschiedenis van Escharen in woord en beeld proberen te brengen. Zij maken hiervan gebruik van hun website www.estersheem.nl. Momenteel bestaat deze groep uit Tonnie en Jan Roefs, Henk en Christien van de Brand, Christien Knoben, Jan van den Hoogen, Herman Peters, Anita van Zuijlen, Maricus Pittens, Rian van de Ven en Edwin van Kraaij. Heeft u ook interesse ?  Neem dan kontakt op met één van de leden of mail naar estersheem@esteren.nl

Op deze site vindt u ook de katernen “Escharen terug in de tijd” die in 1997 zijn gepubliceerd door dhr. Hamers, dhr. Peters, dhr. van Raaij en dhr. Stoeten in het kader van de actie “werk aan de kerk”. Dit naslagwerk beschrijft gedetailleerd de geschiedenis van het dorp Escharen. Op de website wordt hier regelmatig naar verwezen en de katernen kunt u hieronder downloaden.

Neem een kijkje op het digitale plakboek van het Esters Heem. Hopelijk komen en veel nieuwe ‘oude’ verhalen los en gaat iedereen op zoek naar foto’s in die ene schoenendoos op zolder. Bezit u dus materiaal dat in dit digitale plakboek van ‘t Esters Heem thuishoort, laat het ons dan weten via estersheem@esteren.nl.  Wij scannen het graag in.Gooi oude foto’s, archiefstukken, bidprentjes, verenigingsmateriaal etc. daarom nooit weg, maar geef ze aan ons. U doet er het dorp Esteren en het nageslacht een plezier mee!

  1. Escharen rond 1800: een boerengemeenschap
  2. Kerk en geestelijkheid in Escharen vanaf circa 1300
  3. Escharen vóór 1300 en de geschiedenis van het orgel
  4. Onder abten en heren en de bevolking van Escharen rond 1850
  5. Escharen, de bevolking en haar wortels
  6. Escharen, de kerk en haar schatten; over gilde en bedevaart